2013. június 24., hétfő

Hasznos kellékek a terepen 14. - Waffle board, mint tetőcsomagtartó

Hiába van az embernek nagy terepjárója, ha az off-roadhoz szükséges felszerelések elfoglalják a helyet a többi utas vagy a rakomány elől. Egy kisebb terepjárónál meg sokszor eleve csak jelképes méretű a csomagtartó. Hová lehet akkor pakolni? Előbb-utóbb mindenkiben felmerül a tetőcsomagtartó ötlete. A jó minőségű, igazán strapabíró tetőcsomagtartók ára azonban igen borsos lehet, illetve előfordulhat az is, hogy az autó speciális alakja miatt nem nagyon kapható megfelelő típus. Mi lenne tehát, ha az egyik önmentő eszköz egyben csomagtartóként is funkcionálna?

Waffle board, mint tetőcsomagtartó

A korábban már bemutatott waffle board (homokrács) sok szempontból alkalmas lehet erre a célra, hiszen:
 • könnyű
 • hatalmas teherbírású
 • rács szerkezetéből adódóan sok módon szerelhető
 • szintén a rács szerkezet miatt könnyen rögzíthető hozzá bármi (gumipókkal, spaniferrel, kötéllel stb.)
 • elakadásnál rögtön kéznél van
 • tetőcsomagtartóként nem az utasteret koszolja össze, ha sárosan rakjuk a helyére
 • nem igényel további befektetést
Ha van tetősín a kocsin, akkor nagyon könnyű a rögzítés, ha nincs, akkor ki kell találni, milyen módon lehet a rácsokat fixálni. Akár lehet fúrni, faragni is, persze nem mindegy, hogy játszós autóról vagy napi használatban lévő városi kocsiról van szó. Ha állandóra tervezzük a waffle boardot a tetőn, arra is érdemes gondolni, nehogy lelopják, mikor este esetleg az utcán parkolunk. Bár egy járórács talán nem tűnik annyira értékes prédának a zsiványok szemében, azért nem árt erre is felkészülni, például lakattal megtámogatva. A zárható rendszereknek viszont van egy olyan veszélye, hogy általában pont akkor nem találjuk a kulcsot vagy szembesülünk a berozsdásodott zárral, amikor tényleg szükségünk lenne az eszközre.

A szárnyas anyával szerszám nélkül lehet rögzíteni és oldani a rácsot

A rácsos szerkezetből adódóan a rakomány rögzítésére is elég sok lehetőség adódik: ilyenkor jönnek jól a kampós végű rögzítőeszközök (gumipók, spanifer stb). Persze kampó nélkül is jól lehet kötözni a rácshoz.

Könnyen rögzíthetők a kampók a rácsos szerkezetnek köszönhetően

Alapigazság, hogy bármit felrakhatunk a tetőre (pótkerék, ásólapát, benzines kanna, ivóvíz stb), de azért nem árt megfontolni néhány dolgot:
 • Minden tárgy, ami a csomagtartó helyett a tetőre kerül, magasabbra helyezi az autó súlypontját, tehát nagyobb a borulásveszély.
 • Megnő a szélzaj és vele együtt a légellenállás.
 • A tetőn védtelen a rakomány. Nem csak a tolvajokra kell gondolni, hanem a faágakra, szúrós növényekre, indákra, valamint az esőre, hóra és sárra is. A tetőre pakolva értelemszerűen nő az autó magassága, így ami alatt tetőcsomagtartó nélkül kényelmesen elfértünk, rakománnyal már problémás lehet.
 • El kell dönteni, hogy szükség esetén mit könnyebb a kocsiból kiszedni és mit kényelmesebb a tetőről leemelni. Például a waffle board, mint tetőcsomagtartó univerzális megoldás, de ha konkrétan a rácsra van szükségünk egy elakadás során, és indulás előtt már rápakoltunk negyed tonna rakományt, akkor bizony szívás lesz a mocsár közepén egyesével mindent leszedni a homokrácsról.

Ne feledjük, hogy "magasabb lett" az autó!

A rakomány rögzítésén kívül van még egy kimondottan előnyös felhasználási területe a waffle board alapú tetőcsomagtartónak: magasles. Na nem feltétlenül vadászatra gondolok, de mivel a rács nagy teherbírású, és széles felfekvése miatt sokkal egyenletesebben adja át a terhelést a tetősínnek, így akár "kilátóvá" is alakítható az autó teteje, pl. terepi tájékozódás, természetfotózás, fesztivál "VIP páholy" vagy egyéb felhasználás céljából.

Közel 100 kiló "humán erőforrás" a tetőcsomagtartón - no problem!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése