2013. szeptember 1., vasárnap

Hasznos kellékek a terepen 15. - Diffi szuszogó, avagy a differenciálmű szellőző kivezetése

Egy olyan alkatrészről lesz szó, amit sok terepjárós nem ismer, pedig fontos szerepe van, ha komolyabb terepezésre adjuk a fejünket, és nem csak földutakon poroszkálunk. Azzal a többség tisztában van, hogy egy rendes terepjárón elöl és hátul egy-egy differenciálmű dolgozik, melynek alkatrészei olajban forognak. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a differenciálműben forgó alkatrészek súrlódása hőt termel, amitől a diffiben lévő olaj+levegő felmelegedik és tágulni kezd. Ha a diffit légmentesen lezárnák, akkor belül nyomás keletkezne, ami előbb-utóbb megtalálná az útját a kisebb nyomás felé, tehát a szabadba. Mindig a leggyengébb alkatrész enged, ilyen esetben tehát a tömítések, szimeringek mentén a keletkező nyomás kitolná maga előtt az olajat a diffiházból.

Ezt megelőzendő a terepjárógyártók egy szellőzőt helyeznek el a differenciálmű tetején, ami engedi mozogni a táguló levegőt, tehát ha nő a nyomás, levegőt enged ki a diffiházból és fordítva. Ezt a szellőzőt szokták terepjárós körökben szuszogónak becézni. Maga az alkatrész egyszerű és nagyszerű, átlagos közlekedési körülmények között csak előnye van, komolyabb terepjárás során viszont van egy probléma vele. Képzeljük el azt a szituációt, hogy terepen hajtunk már egy ideje, meleg a differenciálmű és benne az olaj is, szépen teszi a dolgát a szuszogó, engedi ki a nyomást. Majd hirtelen egy patakon akarunk átkelni, ami mélyebb, mint a diffink magassága. A meleg diffivel tehát alvázig belegázolunk a hideg vízbe, ami gyorsan visszahűti a diffit, hirtelen megszűnik a nyomás a differenciálmű házában. Csakhogy most nem levegő veszi körül a szuszogót, hanem víz, ami így a levegőzőn keresztül bejut a differenciálmű házába, és ott is marad. És persze ha valami dagonyáról van szó, nem kristálytiszta hegyi patakvízről, akkor valami ocsmány sáros lé marad szuvenírként a házban. Ez a diffiből magától nem tud távozni, így nyilvánvaló, hogy hosszútávon korróziót és fokozott kopást okoz. Jó példa erre az alábbi videó:


A gyártók nem gondolnak erre? Dehogynem. A terepjárók egy részén (nem mindegyiken!) a szuszogót meghosszabbítják egy tömlővel, ami a karosszéria valamely pontjához van rögzítve. Így magasabbra kerül a szuszogó vége, tehát nem okoz problémát az, ha a differenciálművet is ellepi a víz. Az már változó, hogy melyik gyártó milyen magasra vezeti ki a levegőzőt, némelyik az első diffit pl. a tűzfalra, más gyártók az alvázba vagy egyéb helyre, de akadnak típusok, ahol viszonylag alacsony a kivezetés magassága, emiatt célszerű terepjárónk mindkét szuszogójának kivezetését ellenőrizni, és átalakítani, ha túl alacsonynak gondoljuk, vagy tudjuk magunkról, hogy mély vizekben szoktunk gázolni.

A Subaru Libero első diffijének szuszogó kivezetését a piros nyíl mutatja

A szuszogó kivezetésének több módja is lehetséges, először ellenőrizni kell, hogy milyen elven működik a gyári kivezetés. Van, ahol szelepes rendszerű, máshol csak egy szimpla csonk. A legpraktikusabb ötlet, ha egy megfelelő átmérőjű tömlőt rögzítünk a szuszogóra és vezetjük a lehető legmagasabbra. Vannak, akik bevezetik az utastérbe, mások a karosszéria valamely magas pontjához rögzítik a tömlőt. Egy a lényeg: időről időre ellenőrizzük, hogy a tömlő sértetlen-e, nem hasította-e ki kő/susnya. Már csak emiatt is érdemes erős, sérülésre kevésbé hajlamos tömlőben gondolkodni. A kivezetés részletes kivitelezésére láthatunk ötletet az alábbi videón:


+1 jó tanács: ha valamelyik diffin olajszivárgást veszünk észre, érdemes első körben a szuszogóra gyanakodni. Előfordul, hogy eltömődik a levegőző, emiatt a korábban említett módon túlnyomás keletkezik a diffiházon belül (amúgy célszerű a kivezetés végére szűrőt rakni). A probléma orvoslásához érdemes kifújni kompresszorral vagy típustól függően kiszedni (ha ki lehet), átmosni, majd csak eztán cserélni a szivárgó alkatrészeket (tömítés, szimering), különben a probléma hamar visszatérhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése