2012. július 8., vasárnap

A hűtő karbantartása - mosás, öblítés, tisztítás

A terepjáró egyik kimondottan fontos, de leggyakrabban elhanyagolt része a hűtőrendszer. A terepen ugyanis ritka a száguldozás, így a menetszél nem segít a hűtésben. Fontos tehát, hogy a hűtőrendszer tökéletesen teljesítsen, különben könnyen megfőzhető a motor. A neten vannak pl. mitsubishis rémtörténetek a rossz hűtés miatt megsütött/hengerfejes dízel motorokról, egy részük hihetőnek tűnik, hiszen magam is szembesültem már elégtelen hűtésű összkerekes autókkal.


A mai autók hűtése hűtőfolyadék keringetésével valósul meg, a folyadék által a motorban felvett hőt a hűtőradiátor adja le a környezetnek, szükség esetén ventilátor segítségével. Az elégtelen hűtést az okozza, hogy a rendszer nem tud megszabadulni a hőtől. Ezt előidézheti belső kosz/lerakódás, külső kosz/lerakódás és hibás ventilátor. Utóbbival most nem foglalkozom, ennek ellenőrzése külön történet (az utolsó 3 autóm mindegyike hibás hűtőventilátorral vagy jeladóval került hozzám, tehát lenne miről mesélni). A hűtőrendszer pucolásával viszont annál részletesebben!


Külső szennyeződések

Nem kell ahhoz sár, hogy a hűtőborda (radiátor, hőcserélő, ki hogy szereti hívni) hőleadási képességei jelentősen romoljanak, bár tény, hogy a fenti kép önmagáért beszél. Elég egyetlen dagonyázás, és a vékony lamellák közé betapad a sár, innét kezdve pedig sem a menetszél, sem a ventilátor által keltett légmozgás nem jut át a hűtőn. A sár mellett hasonló eltömődést tudnak okozni a növények, pl. virágok, levelek, apró termések, melyeket a derékig érő susnyában gázolva maga a hűtő gyűjt be. Tisztítása egyszerűnek tűnik, de azért nem árt óvatosnak lenni! A nagynyomású mosó általában kiviszi a koszt a lamellák közül, de pl. az öreg, rossz állapotú, oxidálódó hűtőknél magát a lamellát is hajlamos kitépni a vízsugár, tehát érdemes okosan megválasztani az optimális távolságot, ahonnét a mosóberendezés még hatékonyan dolgozik, de a hűtő sem sérül meg.


A nagynyomású mosó veszélyes fegyver, könnyű vele kárt tenni a kocsiban. Például képes elektromos vezetékeket elvágni. A legutóbbi alkalommal például egy kézi mosós pucolás után vettem észre, hogy az erős vízsugár gyakorlatilag szétugrasztotta a hűtőventilátor műanyag tápcsatlakozóját, egy másik autómnál pár éve pedig az izzítógyertyák áramellátásáért felelős, öreg vezetéket sikerült elnyesni. Tehát ilyen művelet után érdemes alaposan körbenézni a motorházban, hogy minden sértetlen-e.

Belső szennyeződések

A legtöbb esetben a probléma belülről fakad. Ennek oka leginkább a trehány, smucig autótulajdonosokban keresendő, akik nem cserélik ki legalább 5-8 évente a fagyállót, vagy esetleg fagyálló helyett desztvízzel, rosszabb esetben csapvízzel járatják a kocsit. Olyat is láttam, hogy hengerfejes dízelnél olaj került a hűtőkörbe, a szerelő azonban nem cserélte le a fagyállót, ott úszott az olaj a hűtőben és a kiegyenlítő-tartályban. Pedig egyedül a tiszta fagyálló biztosít tartósan optimális körülményeket a hűtőrendszer számára. A megfelelő fagyálló ugyanis véd a korróziótól, és nem rakódik le belőle semmi a radiátorokban. Ezzel szemben már a desztvíz (ioncserélt víz) is rozsdásodáshoz vezet, a csapvíz ezen felül még vízkövesedést is okoz.


A legtöbb esetben a hűtőrendszer belsejét jellemző állapot már a hűtősapka levételekor elénk tárul, de sokszor a kiegyenlítő-tartályba kukkantva is egyből látszik, hogy valami nem stimmel. Ha rozsdát vagy szivárványosan csillogó folyadékot látunk, biztosak lehetünk az elhanyagolt állapotban. Ahogy a fagyállónak, úgy a rozsdás löttynek is jellegzetes szaga és színe van. Persze a motor rendellenes melegedése (pl. emelkedőn kaptatáskor, tartós terheléskor, nagy nyári melegben stb) is a hűtőrendszer gyenge teljesítményére utal. A tisztításra több módszer és anyag is létezik, a legkevésbé hatékonytól a legdurvábbig átnézzük a módszereket.

Kezdő módszer - a hűtőfolyadék cseréje:

A képlet egyszerű: leeresztjük a koszos fagyállót/desztvizet/csapvizet a hűtőrendszerből, majd friss fagyállóval töltjük fel. Ilyenkor a leengedett löttyel kijön némi kosz a hűtőből, de a nagyja bent fog maradni. A módszer előnye, hogy gyors és egyszerű, valamint jól használható taktika, ha pl. a tél közeledtével nem vagyunk benne biztosak, hogy kellő mértékű fagyálló van a hűtőkörben, vagyis kibírja-e a nagy mínuszokat a rendszer. A semminél több, de pl. a túlmelegedési problémákat rendszerint nem oldja meg, és a hűtő további károsodása ellen sem véd.

Haladó módszer - hűtőrendszer kiöblítése és a hűtőfolyadék cseréje:

A kezdő módszer hátránya, hogy amikor leengedjük a hűtőfolyadékot, valójában nem távozik az összes lötty a hűtőrendszerből, egy része a motorban marad, másik része a csövekben stb. A blog alapjáunl szolgáló Subaru Libero 6 literes hűtőköréből leeresztéskor pl. csak 3-3.5 liter közötti mennyiség jön le, a többi bent marad. Így értelemszerűen a betöltésre kerülő fagyálló keveredik a régi, koszos feltöltéssel. Ha viszont a régi folyadék leengedése után kiöblítjük a hűtőkört, teljesen megszabadulhatunk a régi folyadéktól, ráadásul sok koszt (rozsdát, szárazanyagot) is kihoz az öblítés. Ha van slagunk, akkor egyszerű a műsor, járatjuk a motort, miközben nyomjuk folyamatosan a friss vizet a hűtőbe. A víz átjárja a motort és a radiátorokat, majd távozik a rendszerből. Ezt addig ismételjük, amíg tiszta víz nem jön ki a hűtőből.


Ha nincs lehetőségünk slaggal öblíteni, akkor sem bonyolult a dolog: feltöltjük vízzel (akár a csapvíz is jó) a rendszert, megjáratjuk a motort (hogy a termosztát is kinyisson), majd leengedjük az egészet. Aztán újból feltöltjük, megint megjáratjuk, leeresztjük stb, és ezt addig csináljuk, amíg tiszta víz nem jön ki leeresztéskor. Arra érdemes figyelni, hogy az utolsó 1-2 feltöltést már célszerű ioncserélt vízzel csinálni, hogy amikor azt is leengedjük, és jön a fagyálló, akkor már ne legyen csapvíz a hűtőkörben.

Profi módszer - vegyi mosás és a hűtőfolyadék cseréje:

A haladó módszerrel ugyan megszabadulunk a hűtőben lebegő rozsdalétől és az öreg, koszos hűtőfolyadéktól (ami Magyarországon sajnos gyakran csapvíz), de sokszor nem is ez okozza a hűtési problémákat, hanem a masszív lerakódások. A csapvíz jelenléte vízkövesedéssel és rozsdásodással jár, a rosszul megválasztott (nem a hűtőhöz és motorblokkhoz, hengerfejhez való) fagyállók oxidációval. Ezek a lerakódások rontják a hőleadó képességet és a sima öblítés hatására nem jönnek ki a hűtőből. Oldószerre van tehát szükségünk. Ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, mindenkinek megvan a tuti receptje a tökéletes hűtőmosó adalékra. Mivel már túl vagyok a Subaru hűtőrendszerének teljes átmosásán, így az ott szerzett tapasztalatokról számolok be.

A leghatékonyabb hűtőmosó adalék

A szivárgó hűtőrendszereknél van a legnagyobb esélye annak, hogy fagyálló helyett desztvízzel/csapvízzel lesznek feltöltve. Nem csoda, hiszen az állandóan fogyó fagyállót pótolni drága mulatság, helyette inkább a filléres víz kerül a hűtőbe - Magyarországon sajnos ez a szokásos gondolkodás, ahelyett, hogy a szivárgást számolnák fel, és akkor nem kéne rendszeresen pótolni a hűtőfolyadékot. A Subaru Libero is ilyen múlttal került ide, a hűtőkör fuldoklott a rozsdától és egyéb lerakódásoktól. Első körben tehát vettem egy kommersz hűtőtisztító adalékot (Wynn's Radiator Flush), 1500 Ft körül kapható minden hipermarketben és autósboltban. A hűtőfolyadékhoz öntöttem és jártam vele kicsit.

Ha a leeresztőcsavar nem enged, akkor az alsó hűtőcsövet kell lehúzni

A leengedéskor sötétbarna (rozsdás) lötyi jött ki a hűtőből, majd két kör öblítés után szépen kezdett víztisztává válni a hűtőbordából kilépő folyadék. Ennél viszont biztos több kosz volt a hűtőben, így kénytelen voltam elkönyvelni, hogy a Wynn's hűtőmosó adalék igazából nem jó semmire, hatástalan. A legjobb módszereket már őseink kitalálták, vízkő és egyéb makacs lerakódások feloldására nincs is jobb az ecetnél (vízforralót már biztos mindenki "kezelt" ezzel a módszerrel). Az UAZ-osoknál bevett szokás a hűtőrendszer ecetezése, így én is tettem egy próbát (ismerek olyan autószerelőt, aki a Cillitre esküszik). Tömény megoldásban gondolkodtam, picit több, mint 3 liter 20%-os ecetet öntöttem a 6 literes hűtőkörbe. Megjárattam, majd hagytam dolgozni. A Wynn's adalék után már két feltölt-leenged ciklus után tiszta víz jött a hűtőből, az ecet viszont rendesen megdolgozta a rendszert: rögtön az első leengedésre masszív, sötét barna löttyöt eredményezett. Ezután még 8 feltöltés-leengedés körön keresztül rozsdás, vízköves levet eresztett a hűtő.

Az ecet hatásosabbnak bizonyult a hűtőmosó adaléknál
Az ecettel nagyon kell vigyázni, mert agresszív anyag. A vízkő mellett igazából mindent felold, ami picit is el van rohadva. Így ha a hűtőrendszerben valamit már csak a rozsda tart össze (ez 20 év körüli autóknál már nem ritka jelenség), akkor ott az ecetezés hatására könnyen alakulhat ki szivárgás. Az ecet a színesfémeket is hajlamos megmarni, így sokáig sokáig (pl. napokig) nem szabad a hűtőrendszerben tartogatni, hiszen a hengerfej (alumínium) és a radiátorok (alumínium vagy réz) is ilyen anyagból készülnek (pár óra bőven elég). Na meg persze tökéletesen ki kell öblíteni, minél több körön keresztül, hogy ne maradjon ecet a rendszerben. Cserébe viszont az alábbi képen látható rozsdát és vízkövet is kiszedi, ami a bolti mosóadalékról nem mondható el.
Az ecet kihozza a rozsdát és a vízkövet is a hűtőből
Az ecetes kezelés rengeteg kosztól megszabadította a Subaru hűtőrendszerét, az egyik fém hűtőcső is áldozatául esett a mosásnak, az egyik helyen egyszerűen kilyukadt és ereszteni kezdte a vizet. Valószínűleg már csak a rozsda tartotta össze. A megfelelő cső beszerzéséig ideiglenesen befoltoztam a lyukat a korábbi bejegyzésben már említett Pattex Repair Express epoxy gyurmával. Ezt mutatja be az alábbi videó:

Tippek, tanácsok:
  1. A fagyálló veszélyes hulladék. Felelőtlen és környezetszennyező dolog az utcára, földre engedni.
  2. Az öblítésnek csak akkor van értelme, ha a víz eljut a hűtőrendszer összes pontjára. Ez csak akkor történik meg, ha a termosztát kinyit és a teljes hűtőkörben megindul a cirkuláció. Tehát üzemi hőfokra kell melegíteni a motort, megjáratni, és csak eztán leengedni a lötyit. A meleg hűtővízzel óvatosan, legalább kesztyű legyen rajtunk, nehogy leforrázzuk magunkat!
  3. Ha öblítésnél leengedtük a meleg hűtőfolyadékot, tölthetjük be a friss vizet. Érdemes azonban arra figyelni, hogy a forró motorba nem szerencsés hideg vizet tölteni! Vagy meleg vizet töltsünk, vagy hagyjuk a motort hűlni.
  4. A hűtőborda leeresztő csavarja sokszor be van rohadva, vagy a "gondos" előző tulajdonosok elnyalták a fejét, kicsavarhatatlanná tették. Ilyenkor az alsó gumi hűtőcsövet célszerű lehúzni a hűtő csonkjáról, és ezen keresztül lehet leengedni a folyadékot. Ne felejtsük a mosás után bilinccsel újból rögzíteni a csövet, nehogy valahol terepen leugorjon a hűtőről és egyből elfolyjon a hűtőlötyi.
  5. Autótípusonként változó a légtelenítés menete, de feltöltés után erre nagy figyelmet kell fordítani, mert a levegős hűtőrendszer hatásfoka alacsony.
  6. A teljes pucolás és fagyállóval feltöltés után pár napig érdemes figyelni a kocsi alatti tócsákat, illetve szaglászni a motorházban és az utastérben, nincs-e jellegzetes fagyállóra utaló nyom (látvány vagy szag), mert a korábban már említett szivárgás picit később is előjöhet, nem csak közvetlenül a mosás után. A legrosszabb forgatókönyv, amikor az utastérben lévő elöregedett fűtőradiátor lyukad ki, ennek kiszereléséhez általában le kell bontani a műszerfal jelentős részét, ami időigényes és macerás procedúra.
Összegzés: Hűtőmosás, hűtőtisztítás, hűtőöblítés, hűtőpucolás, hűtőkarbantartás - rokon kifejezések, közös bennük, hogy mind az autó szempontjából létfontosságú eszközről, a hűtőrendszerről szólnak. A hazai autóállomány elhanyagolt állapotából kiindulva minél öregebb egy terepjáró, annál valószínűbb, hogy a hűtője sokféle folyadékot látott már a fagyállón kívül. Sokszor nem is a hűtés gyengesége tűnik fel először, hanem a fűtésé, de ez már figyelmeztető jel arra nézve, hogy az optimális állapot csak pucolással érhető el. Többféle japán márka különböző típusainak birtoklása után a személyes véleményem az, hogy a régebbi japán autók ('80-as, '90-es évek) achilles-sarka a hűtőrendszer. Ha ez rendben van, akkor maga a technika tartós, szinte örök, ha viszont a hűtéssel bajok vannak, akkor az előbb-utóbb viszi magával a motort, dízeleknél pl. gyakori a hengerfej-repedés. Tehát a ventilátor működésének, valamint a hűtőbordák állapotának ellenőrzése és karbantartása az egész autó megbízhatósága szempontjából is lényeges feladat.

    20 megjegyzés:

    1. Helló Kedves blogger!

      Tetszett a cikked, nekem is ilyen gondom van, de én "csak" személyautós vagyok! :)

      Kérdésem az lenne, hogy vajon az ecetes megoldás bejönne 1 20 éves Audi 80-asnál is?
      Probléma: a hűtő felső része általában melegszik, az alsó éppen langyos. Emiatt a ventilátorok sem kapcsolnak be. A második vízkör annak ellenére is hideg marad, hogy a termosztátot, már kivettem belőle.

      Várom válaszod! :)

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. A leírásod alapján könnyen lehet, hogy a hűtőradiátorodban a sok lerakódás okozza a hűtés elégtelenségét. Ha ez főleg vízkő, akkor jó eredményt érhetsz el az ecettel, de használhatsz akár Cillitet vagy egyéb vízkőoldót is (ezek általában kevésbé szagosak, de legalábbis gyorsabban elmúlik a szaguk, mint az ecetnek).

        Érdemes lehet ledugózni a radiátort, hogy álljon benne egy ideig a vízkőoldó/ecet, mert valószínűleg a radiátor van a leginkább eltömődve, a vízkör többi részének viszont felesleges olyan sokáig állnia a lötyiben. Ugyanis előfordul, hogy a sok vízkő komplett ágakat rekeszt el a radiátoron belül, ilyenkor a tartós áztatás illetve a többszöri kezelés segít csak. Ne felejtsd el majd alaposan kiöblíteni, és rendes fagyállóval feltölteni! Sok sikert! Esetleg az eredményről is beszámolhatsz itt, engem és valószínűleg az olvasókat is érdekelné!

        Törlés
      2. Köszi a választ!

        Igen, én is arra gondoltam, hogy először leszedem a hűtőt, és azt áztatom külön, aztán mikor már tisztának mondható (remélhetőleg nem csere lesz belőle), akkor a teljes vízkört is átmosom.

        No majd meglátjuk, megírom ha megcsináltam. :)

        Törlés
    2. Hello, az lenne kérdésem, hogy 8 feltöltés-leengedés mindannyiszor 3 liter 20% os ecettel történt?

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Nem, csak az elején lett feltöltve ecettel, ezt leengedtem, aztán többször tiszta vízzel mostam át a rendszert. Gyakorlatilag az első körben feloldja az ecet a dzsuvát, aztán a többi körben ezt öblítjük ki tiszta vízzel. Azért több körben, mert így kihozza a legtöbb koszt, egy leengedés után még maradhat bent trutyi.

        Törlés
    3. Nálam a motorolaj belefolyt a hűtő rendszerbe. A szerelő szétbontotta a motort mondván hengerfejes. Pedig csak az olaj hűtő szált el. A fűtő radiátor teljesen eldugult, kicseréltettem de így sincs rendes fűtésem. Mivel tudnám kimosni a motorolaj maradékot a rendszerből?

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Esetleg ocsmány okker szinű volt a hűtővíz? Mert én is hasonlóval küzdök.

        Törlés
      2. Olaj ellen jó a trisó is.Én ezzel tisztítottam a hűtőkört.

        Törlés
    4. Szintugy szenvedek a hűtővel én is nekem például ez a Radiator Flusk teljesen hazavágta a hűtőmet ráadásul csere is történt. Próbáltam kimosatni a rendszert nem sok sikerrel. A tartályba mikor belenéztem azthittem elvisz a mentő, ugy képzeljétek el mint a tejeskávé szinű tömény anyagot ráadásul ugy tapad mintha olaj lenne. De azthiszem kiprobálom az ecetet én is

      VálaszTörlés
    5. T szenvedők, én a 23 éves Citroen XM-et eceteztem ki, szintén ájulást okozott kis híján a látvány. a főhűtő egyik oldala könnyezni is kezdett. Aztán kitisztult a víz, de rögtön fekete olajos is lett. Úgyhogy szedhetem szét az olajhűtőt, annak vszínű megártott az ecet. Ugye a változatosság gyönyörködtet.

      VálaszTörlés
    6. Nem az ecet árt meg a hűtőrendszernek, hanem a sok trutyi ami a gondatlan gazdák trehánysága miatt megjelenik idővel benne. Időben lecserélt fagyállóval ez nem történik meg. Én nyáron desztillált víz + vízlágyítóval, télen -23°C-ra beállított fagyállóval járok, közötte egy öblítéssel. 24 év alatt sem lerakódás, se vízkö, se rozsda, se lyuk.

      VálaszTörlés
    7. Köszönöm a cikket.Sokat segítettél.Én egy Zetor szuper 50-es traktor hűtőjét "bűvölöm "már 4 napja.Rézből van és 60 éves.A 120 víz csőből 20 ban tudott a víz átfolyni a többibe minden volt(olaj, vízkő,sár/talán még egy harcoló német alakulat is)A 4 nap tapasztalata,a 20 %-os ecet nem volt elég hatékony.Aztán próbáltam a háztartási vízkőoldót,már volt változás de gyengécske.Végső elkeseredésembe a sósavhoz fordultam.No ez már hatékony.Még vagy 20 csövecske van eldugulva.Sőt még a benzint is be kellett vetnem zsíroldásra mert a zsírtól nem fért a sósav a vízkőhöz.Remélem nem marja szét a sósav a rezet.Csak a hűtőt takarítom ki van véve a traktorból.Tisztelettel Ferenc.

      VálaszTörlés
    8. Sziasztok! Vajon az említett mosás megoldja? Lehet hogy a különböző fagyállók miatt alakult ki ez a trutyi? Fél éve van nálam az autó. Eddig csak a hűtő sapkán volt ilyen a thermostat csere és hűtő folyadék pótlás után. De most már a tartály is ilyen(Kia carnival diesel) képek: https://drive.google.com/folderview?id=1Rf65wnKy2MfSHNlIA1miSLQEmZu1OMjv

      VálaszTörlés
    9. Üdv mindenkinek! Az eddig leírtakkal sikeresen tisztul(hat) a fűtőfradiátor is? A teljes rendszeren átmegy a kisebb lerakódott kosz? Nekem a fűtőradiátor lehet koszos!

      VálaszTörlés
    10. Üdv a segítségetekre lenne szükségem Suzuki Ignis 1.3 4*4 2004es felfor a vizem vizpumpa csere hütöfedél csere menet utan us hideg a radiátorom az auto szépen jár nem fűstöl nem folyat sehonnan vizet hengerfej kizárva mi lehet a gond?

      VálaszTörlés
    11. hello, ven egy opel astra h z16xer autom 2009 évjárat, olyan problémám van hogy első inditásnál 10 perc járatás után sem jön meleg az utastérbe , a vizhőfok pedig elérte a 80 fokot is, majd erőteljesen megnyomom a gázpedált és egyből jön a meleg ez az egyik hiba a másik pedig hogy lecseréltem a kiengyenlitő tartályt zsír újra ,mert elég szenyezett volt de most néztem hogy ezen is kezd valami világos barna lerakodni

      VálaszTörlés
    12. A nevem Mr. Susan William, Magyarországon élek, és ma boldog nő vagyok, és azt mondtam magamnak, hogy minden hitelező, aki megmenti a családomat a rossz helyzetünkből, tanúskodni fogok a világ és az egyetemi hitel mellett (United. Credit411@gmail .com ) jóváhagyta és átutalta nekem a 2500000 kr összegű kölcsönt . A united.credit411@gmail.com a legjobb hiteltársaság a megbízható, megbízható, 1%-os kamatozású hitelhez. szüksége van ma kölcsönre, mindenféle kölcsönt kínálnak, forduljon hozzájuk még ma sürgős kölcsönért a united.credit411@gmail.com címen (UC credit) nem kér fedezetet. Élő bizonyság vagyok

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Úhh, ez nagyon odavág, én is kérek 250000 kriptonitot

        Törlés
      2. Mr. ( azaz mister) susan william

        Törlés
    13. Nem, Z16XER-nél gyakori az olajhűtőben a víz-olaj összefolyása!

      VálaszTörlés