2012. március 11., vasárnap

Hasznos kellékek a terepen 10. - Tapadókorongos kameratartó

Az autót (vagy autóban) videózni jó dolog. Tele van off-road videókkal a Youtube, egyesek hobbiból (játszós terepezés), mások melóból (pl. terepi felmérés, dokumentálás) rögzítik útjukat. A biztonságos közlekedés és a jó minőségű felvétel érdekében nem hátrány, ha a sofőr és az operatőr személye különbözik, vagyis van, aki a videózást intézi. De előfordul, hogy egyedül megyünk az erdőbe, valamint mindenki tengeri beteg lesz azoktól a belsőkamerás felvételektől, ahol az utas a kezében fogva próbálja a zötykölődő kocsiban tartani a kamerát. Ezekere az esetekre jöhet jól egy autóra szerelhető kameratartó.
Olcsó, és meglepően jó minőségű "cuppancs"
Ilyen célra a tapadókorongos, bárhová felszerelhető, forgatható fejű tartók a legpraktikusabbak, hiszen autótól és helyzettől függetlenül könnyen rögzíthetők. Az olcsó kínai kütyük egyik legnagyobb webshopjában, a DealExtreme-nél postával együtt (!) 6.3$-ért, tehát kb. 1400 Forintért kapható az Universal Car Swivel Mount Holder for Camera névre hallgató eszköz.
Az eddigi tapasztalatok nagyon pozitívak: egy fél kilós Panasonic DV kamerát is elbír, és gyakorlatilag mindegy, hogy a kocsin hová teszem, eddig egyszer sem esett le, pedig az ablaktól a tetőn át az ajtók lemezéig mindenhol utazott már, egyedül a beltérben nem - pedig a gyártó valószínűleg oda szánta. A -10°C-ot, az esőt és a tavaszi jó időt is ugyanúgy tolerálja, és persze ami a legfontosabb: a terepi zötykölődéstől, rázós földúton sem pottyan le:

Persze azért profi rezgéscsillapítást senki se várjon egy ilyen filléres eszköztől! Nem hátrány, ha a kamera rendelkezik optikai képstabilizátorral, valamint sejtésem szerint a könnyebb eszközökkel (fényképezőgépek, SD kártyás kamerák) kevésbé hajlamos a rázkódásra. A 3 irányban állítható rendszer segítségével gyakorlatilag bármilyen sík felületre felcuppantható a tartó (mi emiatt csak cuppancsnak becézzük), de ez a szabadság egyben kihívás is, mert nem mindegy, hogyan állnak a tartó szárai: bizonyos pozíciókban kevésbé, más pózokban pedig jobban hajlamos a remegésre. Az alábbi videón a kocsi tetejére lett rögzítve a kamera, a felvételen a kelleténél erősebben megjelenik a rázkódás:

A rázkódás persze nem csak a cuppancs "testtartásától" függ, az autó különböző részei különböző mértékben veszik át a rezonanciát. Kerülendők azok a felületek, amikről szabad szemmel is látható, hogy rezegnek. Az ablakok ebből a szempontból viszonylag jó ötletnek tűnnek:
Természetesen nem csak előre nézhet a kamera, hátrafelé is rögzítheti a tájat, ami mellett elsuhanunk:

Terepen és közúton is egyaránt látványos lehet, ha a kerékhez közel helyezzük a kamerát. Ehhez jó rögzítési lehetőséget biztosít az ajtó lemeze, persze csak abban az esetben, ha viszonylag sík felületről van szó:

A fenti trükköt terepen azért érdemes átgondolni, hiszen a kerék által felvert víz, sár, kavics kárt tehet a kamerában. Tehát vagy terepálló kamerát használnuk (ma már ilyet is lehet viszonylag kedvező áron rendelni a kínai webshopokból), vagy gondoskodunk az eszköz biztonságáról. Harmadik opcióként valami kivénhedt, "nem kárt érte" típusú filmfelvevőt használunk, amit nem félünk összekoszolni.

Fontos! Bár az árához képest meglepően erős tartó eddig minden időjárási és terepi körülmény között jól vizsgázott, ne felejtsük el, hogy a tapadókorong nem a legbiztonságosabb módja a digitális kütyük rögzítésének (főleg nem kültéri használat esetén). Akinek esett már az ölébe az ablakra felcuppantott GPS-e, tudja, miről beszélek. Tehát az anyagi kár elkerülése érdekében ne csak a tapadókorongban bízzunk, hanem kössük is ki a kamerát, ami baj esetén nem hagyja a földra hullani a felvevőt. Én erre a célra gumipókot használok, autótól és rögzítési felülettől függően pedig hol a tükörhöz, hol a tetősínhez, hol egyéb fix pontokhoz kötöm ki a videókamerát vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése