2011. november 25., péntek

Hasznos kellékek a terepen 7. - Ragasztó és tömítő gyurma (epoxy putty - Pattex Repair Express)

A terepjárás egyik kellemetlen mellékhatása az autó kisebb-nagyobb mértékű sérülése. Ez csak akkor kerülhető el 100%-osan, ha nem is megyünk ki a terepre. Ha viszont letérünk az aszfaltról, a kisebb karcoktól a leszakadó karosszéria-elemeken át a kilyukadó hűtőig és differenciálműig sok váratlan szituáció adódhat, ezek egy része pedig azonnali megoldást kíván, ott, az erdő közepén. Aki tehát nem kíméli a vasat a terepen, annak előbb-utóbb a szerszámos ládájába költözik valamilyen ragasztó és/vagy tömítő kence. Mivel a susnya közepén az időigényes és bonyolultan kikeverhető ragasztók kerülendők, így a lehető legegyszerűbb megoldás ajánlott: az epoxy putty.
Konkrét tapasztalatom a Pattex Repair Express nevű kétkomponensű epoxy gyurmával van, de nem árt tudni, hogy elég sok gyártó készít ilyen jellegű terméket, a Pattex nem is a legolcsóbb, de mivel a cég termékeiben eddig még nem csalódtam, így putty ügyben is náluk nézelődtem először. Miről is van szó? Egy olyan epoxy gyurmáról, mely két komponense egymás körül koncentrikusan helyezkedik el, gyúrás hatására pedig ugyanaz történik, mint amikor egy folyékony állagú kétkomponensű ragasztó két összetevőjét összekeverjük: rövid idő után megszilárdul az anyag, ragaszt és tömít az idők végezetéig.
Az ilyen típusú gyurmáknál az a nagy trükk, hogy nagyon könnyen és gyorsan használható az anyag. Csak le kell levágni a rúdból a feladat elvégzéséhez szükséges mennyiségű gyurmát, el kell távolítani róla a fóliát, majd 1-2 percig gyúrni kell, általában addig, amíg egyenletes színű lesz az egész (a Pattex esetében eltűnik a kék szín és egységes piszkosfehér árnyalatot vesz fel a meggyúrt galacsin). Ekkor odatapasztjuk a ragasztandó vagy tömítendő felületre, a többit pedig elintézi nekünk a kémia, 10-30 percen belül (nyilván a hőmérséklet függvényében ez lehet kevesebb és több is) megszilárdul az anyag, onnét kezdve pedig már nagyon erős kötésről beszélhetünk.

Mik az előnyei?
- A zárható műanyag csőben nem szárad be a gyurma
- Nem lehet elrontani a komponensek keverési arányát, hiszen a két komponens egymásra van felhordva
- Rengeteg anyagra tapad és tömít (fa, fém, műanyagok stb)
- Keményedés után fúrható, csiszolható, festhető
- Víz alatt is köt (!)
- Olajjal, benzinnel, alkohollal, oldószerekkel szemben ellenálló
- Nagyon erős kötést hoz létre
- Könnyen adagolható, terepen is egyszerű a használata

Mire használható terepen?
- Letört karosszéria-elemek visszaragasztása, elrepedt elemek javítása (pl. lökhárító, tükör)
- Kilyukadt csövek foltozása (pl. üzemanyagcső, hűtőcső)
- Szivárgó alkatrészek tömítése (pl. hűtőborda, differenciálmű, üzemanyagtartály)
- Kiszakadt csavarok, menetek javítása, tömítése
- Egyéb off-road kellékek terepi javítása

Mik a hátrányok?
- Viszonylag drága. A Pattex 48 grammos gyurmája átlagos barkácsáruházban 1400 Ft körül kapható, ami a sima epoxy gyantákhoz és hagyományos ragasztókhoz képest soknak mondható, igaz egyesíti azok előnyeit.
- Bizonyos feladatokhoz jobb/egyszerűbb a folyékony ragasztó/tömítő használata, mert pl. a gyurma nem fér be (nehezen betuszkolható) a két ragasztandó felület közé.

Tapasztalatok
Első alkalommal egy "önálló életre kelt", félig lefittyedt balos tükröt kellett újból stabilan a kocsihoz rögzíteni, mert félő volt, hogy a további terepi zötykölődések során előbb-utóbb leesik és eltörik a tükörlap, márpedig ritka autó ritka tükrét törni-zúzni nem szerencsés, drága mókának számít. A gyurma használata ebben az esetben kézenfekvő volt. Késsel elegendő volt egy fél centis hosszúságú szelet levágása, amit a védőfólia eltávolítása követett. Nagyjából 3 perc gyúrás után teljesen eltűnt a kék szín, egységesen szürkés-fehér árnyalatot vett fel a gyurma. Itt jegyezném meg, hogy a gyártó is említi a csomagoláson, és a személyes tapasztalat is az, hogy nyugodtan lehet védőkesztyű nélkül gyurmázni, a munka végeztével némi vízzel leöblíthető a kézre tapadó minimális mennyiségű anyag. Szaga is enyhe, a Pattex többi, folyékony kétkomponensű epoxy termékéhez képest nagyon diszkrétnek nevezném.
A gyúrás után még nagyjából 5-10 percig jól formázható maradt a gyurma, így kényelmesen be lehetett igazítani a helyére, nem kellett kapkodni. A tükör esetében fém és műanyag kontaktusáról volt szó, mindkettőre jól tapad. Kicsit olyan érzés az eporúddal dolgozni, mintha rágógumit használnánk, igaz az epoxy gyurma kevésbé nyúlékony, ebből a szempontból a szárazabb gyurmákhoz hasonlít. A ragasztást igénylő felületeket elegendő volt kb. 3-5 percig egymáshoz szorítani, azután már a gyurma összefogta a két felületet, nem kellett tartani. Az anyag ettől függetlenül még egy darabig formálható, kevésbé ugyan, mint közvetlenül a gyúrás után. A gyártó szerint 60 perc elteltével válik fúrhatóvá, csiszolhatóvá, tehát a végleges kikeményedés nagyjából ennyi időt vesz igénybe, a tapasztalatom szerint ez kb. így is van, bár a használható ragasztást/tömítést már fél órával az összegyúrás után megkapjuk, vagyis ennyi idő után már be lehet ülni a kocsiba és lehet tovább menni az utunkon, a rázkódás, rezonancia valószínűleg nem lesz érezhető hatással a kötésre.
Az ilyenkor előírt "felületek kosztól és zsírtól való előzetes megtisztítása" elmaradt, ennek ellenére az epoxi ragasztó tette a dolgát, szépen ragadt mindkét anyagra (illetve mindháromra - fényezés, fém, műanyag). Ettől függetlenül azért célszerű legalább vizes ronggyal, zsebkendővel megtörölni munka előtt a munkaterületet, hiszen biztosan tartósabb eredmény érhető el.

A hűtőmosás után az egyik hűtőcső is lyukat kapott, ennek befoltozását is sikerült megoldani a Pattex gyurmájával. Erről készült egy rövid "tanmese":
Összegzés: A tükör köszöni szépen, jól van, és miután meggyőződhettem tömítési képességeiről is, az epoxy gyurma bekerült az állandó off-road kellékek közé, hiszen bármikor jól jöhet, ha szivárgást, repedést, törést kell orvosolni. Azóta sikerült vele egy robogó automata szivatóját összeragasztani (szét kellett vágni a műanyag házát, hogy a belseje javítható legyen), így elkerülhető volt az új alkatrész vásárlása. Egy másik autó világításkapcsolóját is sikerült felújítani (kopásból eredő hiba) a putty segítségével. A fenti videón bemutatott csőfoltozás is tartósnak bizonyult. Bár a sima ragasztókhoz képest nem olcsó, de szerintem megéri az árát, mert ez az egyik legegyszerűbben használható tömítő-ragasztó terepen. A kábelkötegelő és a duct tape mellett egy harmadik típusú általános, szinte kötelező jellegű eszköznek nevezném az off-road során.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése