2011. július 20., szerda

Hasznos kellékek a terepen 3. - homokvas és alternatívái

A homokvas jól jöhet sárból, homokból vagy hóból való kikecmergéshez, valamint terepakadályok áthidalásához. A mai homokvasak már nem is vasból, hanem a sokkal könnyebb alumíniumból készülnek.
Az örök klasszikus - alumíniumból

A műanyag azonban már ide is betette a lábát, szóval van miből válogatni. Vajon árban, súlyban és tudásban hová sorolhatók a klasszikus homokvassal szemben? Viszonyítási alap: a homokvas.com-on árult 125 centis alumínium súlya 5.6 kg/db, egy pár ára pedig 30000 Ft.
Felkeltette az érdeklődésem a sok új megoldás (én a Camel Trophy óta le vagyok ragadva a standard homokvasnál), meglepő, miket ki nem találnak (főleg az árcédulákra). Érdemes ezzel a videóval kezdeni, itt a legjellemzőbb cuccokról van némi intró (a teljes teszt meg az Overland Journal 2009-es téli számában):


Nekem újdonság volt a felfújható LiftTrax, igaz nem tartom túl praktikusnak. Hídként nem funkcionál túl jól, és viszonylag sok helyet foglal - mert ugye ki akarja minden használat után leereszteni, feltekerni, majd a következő akadálynál megint felfújni. Na meg a felfújás: pont a napokban pusztult meg minden előzetes figyelmeztetés nélkül az egyik kompresszorom, szóval nem bíznám magam olyan cuccra, ami egy másik elektromos kütyütől függ.
LiftTrax
Viszont a videó és a gyártó képei alapján jól lehet rajta heverészni. Mondjuk ugyanezt egy közepes teszkós matracon is lehet, 3000 Ft-ért, a LiftTrax meg 240$ + posta, szóval 50 rugó alatt nem úszható meg. Leengedve meg a videó alapján nem egy tapadás-bajnok, szóval akkor már inkább egy alu homokvas (hülyén hangzik, mint a műanyag üveg). Viszont könnyű, 5 kiló a teljes szett.

A MaxTrax már értelmesebbnek tűnik, a netes videók (nem a reklámokra, hanem a userek valós mentési felvételeire gondolok, sajnos előbbivel is tele van a youtube) szerint egész jól működik, szükség esetén áthidaló megoldás is lehet, de azért szerintem nem erre való. Itthon 110000 Ft (!), az ausztrál gyártó honlapja 300 ausztrál $-t ír, tehát kb. 65000 rugóért osztják arrafelé (azért az is elgondolkodtató, hogyan lesz közel duplája, mire a hazai vevőkhöz ér a termék). Viszont ez akkor is két darab olcsón legyártható műanyag, amit jól illusztrál, hogy a gyártó honlapján kapni hozzá való táskát is, 120 AUD-ért, ami már vicces.
MaxTrax

Megvásárolható hozzá néhány kiegészítő, de szerintem egyik sem túl hasznos - főleg nem a gyártó honlapján található áron. Több színben is elérhető (a videókon mindig a narancssárgát látni). A MaxTrax már picit nehezebb, 3.6 kg darabja.

Csak jól a kerék alá kell gyömöszölni, különben nem fog működni:

A műanyag cuccok közül talán ez a legmeggyőzőbb, de az ára másra költve jobban megtérülhet. Ja, és a jelek szerint külföldön annyira népszerű, hogy már hamisítják is:

A SandMats nekem picit kisiparinak tűnik (ahogy a gyártó honlapja is, még arra sem vették a fáradtságot, hogy kicseréljék a Joomla CMS logót), ehhez képest ezért is elkérik a 185 amerikai $-t, vagyis posta nélkül is 35 rugó fölött van a két lap.
SandMats
Gyakorlatilag a fickó egy hajlékony műanyagba becsavart kb. 40 csavart anyástól, oszt' nesze, itt a tapadás. A teljes szett 13 kg, vagyis kb. duplája az eddigieknek.

A videón TrackPad néven szerepel, de a neten inkább waffle board néven fut a homokvas funkcionalitását leginkább megközelítő megoldás. Sokan gyártják.
Waffle boards
Üvegszálas motyó, súlya erősen függ a vastagságától (na most ezzel nagyon okosat mondtam, logikus, hiszen a dupla vastag "ostyában" kétszer annyi anyag van), a könnyebb, 2-3 centi vastag darabok állítólag erősen hajlanak, így átkelésre nem a legjobbak, az 5-6 mm-esek meg értelemszerűen nehezek (és a videókon jól látszik, hogy azért ezek is hajlanak). A 4 centi vastag, 120x30 centis waffle például 7 kg-ot nyom, és Angliában 60 Fontért (tehát kb. 20 rugóért) kapható a pár. Igen, a pár, és postával együtt is megjön Magyarországra 90 Fontból, tehát durván 30 rugóból. Az 5 centi vastag példányt 75 Fontért osztják, a vékonyabb és keskenyebb darabokat (38 mm vastag, 23 cm széles) már 35-40 Fontért lehet kapni. Itthon 40000 Ft-ért láttam az egyik webshopban 5 centi vastag szettet.

Akinek van üvegszálas iparban dolgozó cimborája, szerintem anyagáron le tudna gyártatni valami hasonlót, és akár gondolhatna ránk is... A jelek szerint a cucc működik...

...még ha nem is mindig úgy jönnek össze az átkelések, ahogy azt tervezték:

Használhatónak tűnik, bár a netes videókkal mindig az a baj, hogy nem lehet eldönteni: tényleg ennyit segített az eszköz, vagy csak a sofőr találta meg végre a helyes megoldást.


Az elején linkelt Overland Journal tesztelője az egyik fórumon egy fél mondatban kitért arra, hogy teszteltek feltekerhető segédeszközöket is, de nagyon gyengén muzsikáltak (gondolom ezért hagyták ki őket a tesztből, nem akartak a forgalmazóknak rossz reklámot). Szóval a 200 AUD-ért (42 rugó) árult Bushranger Xtrax (már megint az ausztrálok!) és az ehhez hasonló csodacuccok nem biztos, hogy annyira jó választásnak számítanak (itthon 55 rugóért fogható). 16 kiló a pár!
Bushranger Xtrax

Nem akarok gonosz lenni (hiszen eddig csak képről meg videóról láttam a terméket), de kb. pont úgy néz ki, mint valami fűrdőszobai lefolyó borítása, fémmel összefogatva. Ettől még működhetne, a subarus fiúk is eleinte így gondolták:

Szóval ha ez így teljesít, akkor valószínűleg a 8 Fontért osztogatott Grip Tracktől sem érdemes csodát várni:
Grip Track gumiszönyeg

Lakókocsinak talán jól jöhet a vizes füvön (a legtöbb helyen legalábbis ilyen célokra árulják).

Egy fokkal komolyabbnak tűnik az eBay-ről is rendelhető, noname összecsukható, kínai produkció (bár az mindig rossz előjel, ha egy kínai cuccra a heavy duty kifejezést írják):
Grip Track
Viszont ez egy elég pici holmi: 60x18x1.25 cm, szóval egy nagyobb kerék alatt így néz ki:
Kicsinek tűnik

A legolcsóbb megoldásba természetes magyar weblapon botlottam: a terepjaro.com-on Homokrács házilag címmel találtam egy másfél éves írást, ahol közönséges gyeprácsból készült a tapadást biztosító eszköz.
A magyar leleményesség: gyeprács
A cikkben és a hozzá tartozó videó kommentjei között a készítő több sikeres használatról is beszámol, megemlítve persze azt is, hogy nem örökéletű megoldás ez sem. Amit mondjuk kompenzál az ár, egy szettet ki lehet hozni 1000 Forintból (csak a viszonyítás kedvéért: kb. 3 Font vagy 5$).

Végülis ez kimondottan könnyű, viszonylag kis helyen elfér, na meg baromi olcsó, így ha az ember csak ritkán kerül olyan helyzetbe, ahol ilyesmire van szükség, akkor nem is kell rajta sokat gondolkodni (főleg, ha még csörlő sincs a kocsin). Kedvem kaptam a dologhoz, vettem 4 darab rácsot 230 Ft/db áron, majd meglátjuk, hogyan teljesít.

Úgy tűnik, hogy a jó öreg homokvasnál még mindig nem találtak ki sokkal jobbat, kisebb hosszúság (max. 1 méter) esetén súly, ár és terepi használhatóság szempontjából is az élmezőnyben foglal helyet. A magyar leleményességnek pedig a legolcsóbb, működőképes megoldást köszönhetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése